LIVE: Start Electrona z misją They Go Up So Fast

19. misja rakiety Electron od Rocket Lab. Rakieta umieści na niskiej orbicie okołoziemskiej siedem mikrosatelitów.

Jest to druga misja rakiety Electron w 2021 roku. Ładunek zostanie umieszczony na dwóch niskich orbitach okołoziemskich (550km i 450km) dzięki wykorzystaniu opcjonalnego, trzeciego stopnia rakietowego Photon, zdolnego do wielokrotnej korekty orbity.

W tej misji zostanie przetestowany nowy, rozwojowy wariant Photon Pathstone. Jest to platforma, która posłuży do sprawdzenia podzespołów przyszłego międzyplanetarnego Photona, który w tym roku umieści na orbicie okołoksiężycowej mikrosatelitę NASA.

Oznaczenie misjiThey Go Up So Fast
RakietaElectron
OperatorRocket Lab
Data startu 22 marca 2021 (polskiego czasu)
23 marca 2021 (lokalnego czasu)
Godzina startu23:30 CET (polskiego czasu)
11:30 NZT (lokalnego czasu)
Okno startowe23:20 – 01:30 CET (1 godz. 10 min, codziennie do 30 marca)
LIVE na kanale TJK!23:00
Miejsce startuNowa Zelandia, Rocket Lab Launch Complex 1, LC-1A
KlienciRocketlab, BlackSky, Fleet Space, Myriota,
Care Weather Technologies, UNSW Canberra Space,
U.S. Army’s SMDC
ŁadunekPhoton Pathstone,
BlackSky Global Series,
Centauri 3,
Myriota 7,
Veery Hatchling,
M2,
Gunsmoke-J
OrbitaLEO niska orbita okołoziemska
Pierwsza grupa ładunków 550km 45°
Druga grupa ładunków 450km 45°
Profil lotuSymulacja
UwagiW tej misji Rocket Lab nie będzie testował systemów
odzyskiwania pierwszego stopnia.

Rakieta wyposażona jest w trzeci stopień Photon

w najnowszej testowej wersji Photon Pathstone.

Przelot nie będzie widoczny z obszaru Polski.

Podczas relacji sporo czasu poświęcamy na omówienie różnych rakietowych i kosmicznych tematów. Jeżeli interesuje Was konkretne zagadnienie to dajcie znać wcześniej:

  • zostawiając komentarz w tym wpisie,
  • pod relacją na Youtube,
  • albo na naszym Discordzie (w kanale 📺-tematy-na-live).